menü regisztráció belépés 3
termékek
Kezdőoldal Bemutatkozás Aktuális hírek Blog A pr-programról Hűségprogram Kapcsolat 06-20-333-8881
Keresés
Regisztráció
Kosár

A Higiénés termékek
szakértő webshopja

Bőrvédelem

A bőr működése és fontossága

Testünk első védelmi rendszere a bőr, mely részt vesz a hőszabályozásban, a kiválasztásban és az érzékelésben. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a bőr az emberi test egyik legnagyobb súlyú és kiterjedésű szerve. Bőrünk a külvilág és a belső szervezet határán kettős szerepet tölt be. Egyrészt elválaszt, illetve összeköt, ugyanakkor alakot formáz, színt ad, védelmet nyújt. Bőrünk védelme, egészségének helyreállítása ezért elsődleges.

A bőr működései közül az egyik legfontosabb a belső környezet számára nyújtott sokrétű védelem. A káros mechanikai és kémiai hatásoktól szaruanyaga és szöveti felépítése óv. Festékanyaga a káros sugarak átjutását akadályozza meg. A faggyús felszín vízhatlanná tesz és véd a kiszáradástól. Az ép bőr pedig első védelmi vonalként gátolja a kórokozók bejutását.

A bőr számokban:

  • felülete: 1,5 - 1,8 m²
  • tömege: 10 kg (a testtömeg 10-12%-a)
  • vastagsága: Összvastagsága kb. 1 mm (a test különböző pontjain más és más vastagságú, és egyénenként erősen ingadozó)
  • szaruréteg: kb. 0,05 mm vastag.
  • ph-értéke: kb. 4-7 (a test különböző pontjain más és más)

A bőr nagyon fontos érzékszerv. A benne levő nagyszámú és különböző típusú idegvégződés a környezet tárgyairól nem csupán a tapintás–, a hő- és fájdalomérzést továbbítja, hanem más és más típusú receptorok együttes működése révén és a bőr alatti kötőszövet, valamint az ízületek és az izmok mély-érző receptorai útján a tapintott tárgyak minőségéről (fém, fa), nedves vagy száraz voltáról stb. is tájékoztat. 

A bőr veszélyeztetettsége

A szaruréteg másképpen szarubőr természetes és legfontosabb feladata a bőrre vagy az egészségre káros anyagok elleni védekezés. Ezért mondhatjuk azt, hogy a szaruréteg egyfajta gát. A szaruréteg vastagsága mindössze csak 0,05 mm.

Ha a káros anyagok áthatolnak a szaruréteg gátján, akkor ezek az anyagok ingerlik a bőrt. Erős ingerhatásnál, de csekélyebb, viszont naponta megismétlődő ingerhatás esetén is bekövetkezik a bőr megbetegedése. Az allergiás reakciók is ebbe a körbe tartoznak.

A szaruréteg sérült gátja a bőr kiszáradásához és kirepedéséhez vezet és ezáltal elősegíti a káros anyagok bejutását valamint a bőrbetegségek kialakulását.

A bőr vízzel és vegyszerekkel való érintkezése

Az egészséges bőr külső rétege elszarusodott bőrsejtekből áll, amit vízből, különböző lipidekből, zsiradékból, szerves savakból és ásványi sókból álló elegy vesz körül. Ez az úgynevezett hydrolipid emulziós réteg, amit gyengén savas 5,4 – 5,8 PH-értéke miatt savvédő köpenynek is neveznek. Az elszarusodott bőrsejtek a bőr természetes védőrétegét képezik, megakadályozzák annak kiszáradását, megtartják puhaságát, védik a mechanikai hatásoktól, megakadályozzák a mikroorganizmusok, a káros és szennyező anyagok szervezetbe kerülését.

A bőr hydrolipid rétegének egyes részei – pl. mosó–, tisztítószerek, savak, lúgok, hígítók, hűtő–, kenőanyagok hatására – kiválnak, károsodnak. Ezt a folyamatot különböző tényezők meggyorsíthatják pl. ha a vizes közeg meleg/forró, ha felületi feszültsége, a vizes közeg tenzid, detergens tartalma nem megfelelő, ha a bőr a közegnek hosszabb ideig van kitéve stb. Lúgos hatáskor a bőr megduzzad, elveszíti a természetes biológiai védőfunkciója mellett meglévő mechanikai védelmi szerepét is. Ez a torzulás megakadályozható.

Hangsúlyozni kell, hogy az oldószerekkel, súrolószerekkel, vagy erős tisztítószerekkel végzett szakszerűtlen bőrtisztítás (pl. homok, keményfa őrlemény) károsodást okoz. A bőrbetegségek egyik legfőbb oka a szakszerűtlen bőrtisztítás, amit a kímélő pr-termék család, – Uniós direktíváknak megfelelő – bőrbarát védő- és ápoló krémek alkalmazásával el lehet kerülni.

Hogyan védhető a bőr?

A káros anyagok bőrrel való érintkezését amennyire lehet meg kell akadályozni preventív jellegű kézvédő krémekkel (pr 88, pr 99), melyeket a munkavégzés megkezdése előtt kell a kézbe alaposan bedörzsölni. A pr 99 folyékony kesztyűként viselkedik és a fentiekben felsorolt veszélyekkel szemben korrekt fogásstabil bevonatot képez.

A károsító anyagok kémiai tulajdonságai alapján a kézvédőkrémek két csoportra oszthatók:

Készítmények, amelyek a vízben nem oldódó anyagokkal szembeni védőhatással rendelkeznek, mint pl: kormos-grafitos zsírok, olajok, festékek, lakkok, műgyanta stb. Ezen készítmények vízben oldhatóak, ez azt jelenti, vízzel lemoshatóak. Átlagos igénybevétel esetén a készítmények legfeljebb 4-5 óráig hatnak, de kézmosás után a kéz bekrémezését mindenképpen meg kell ismételni.A pr88 védőkrém használata mellett a káros anyagok a kézről vízzel egyszerűen lemoshatók, ez tökéletes bizonyítéka annak, hogy a kontakt bevonat filmszerűen megakadályozza a káros anyagok bőrbe jutását és ezzel hatékony védelmet biztosít. Nagyon jól alkalmazható a mechanikai behatások elleni védelemhez pl.: csiszolópor, cement, grafit, stb.

Azon készítmények, amelyek víz és vízben oldott hydrophil anyagokkal szemben nyújtanak védelmet, pl: hűtőkenő (emulzió) anyagok, savak, lúgok, tisztítószerek, fertőtlenítő oldatok (desifikációs), vízzel hígítható diszperzív festékek stb. Az e-csoporthoz tartozó készítmények erősen zsírosak,  fokozatosan szívódnak fel a bőrbe. Itt az erősebb igénybevétel miatt a készítmény alkalmazását időnként meg kell ismételni. A közbeszédben a terméket „folyékony kesztyűként” emlegetik.

Több mint 40 éves tapasztalat alapján fejlesztette ki a gyártó a pr készítményeket. Kiemelkedően magas a multivitaminok, gyógynövények komponenseinek jelenléte. Erős foglalkozási igénybevételkor a bőrápolás a hatásos megelőzés lényeges részéhez tartozik. Hatásos pr-termékek a bőr regenerációját elősegítik, megerősítik, ill. kedvezően befolyásolják természetes, biológiai védőfunkciójának regenerálódását (újraképződését). A visszazsírzó, nedvességszabályozó alkotórészek mellett még gyulladásgátló és szövetképződést serkentő hatóanyagokat (bisabololt, pantenolt), valamint multivitaminokat (pl. E-acetát, F, B5) is tartalmaznak.

Mely káros anyagoktól óvjuk magunkat?

A veszélyeztetett területek viszonylag világosan körülírhatók, a legnagyobb arány, amely a foglalkozási bőrmegbetegedések közel háromnegyed részét teszi ki a hivatások csak kis csoportját érinti: takarítással foglalkozó személyzet, fodrászok, az egészségügy teljes személyzete orvosok ápolók egyaránt, élelmiszeripar (termék előállítás, kertészeti kultúra, agrárium) a termelés és feldolgozás egyaránt. E munkakörökben nedvességgel érintkezik a munkavégző, és emellett gyakran kell kezet mosnia is.

És mint már említettük a víz vagy vízben oldott rendszerek a bőrbetegségek kialakulását, direkt, vagy indirekt módon befolyásolják. Bőrbetegséget kiváltó anyagokkal találkozhat még: a fémfeldolgozásban (forgácsoló, maró, csiszoló,) az építőipar teljes területén, a kőművesként, vasbetonszerelőként, burkolóként, festő-mázolóként illetve a vegyipar területén dolgozó is.

Nincs kielégítő laboratóriumi módszer a bőrtisztító készítmények hatékonyságának meghatározására, így a gyakorlati alkalmazásra lehet leginkább hagyatkozni. A felhasználónak célszerű megvizsgálnia, hogy a készítmény bőrbarát-e és célszerű olyan terméket használni, melynek hatásosságát hosszabb tapasztalat igazolja (prClean R). Nem szabad megelégedni azzal, hogy egy termék állatkísérletekben megfelelt (pl. OECD 404 sz. irányelv).