menü regisztráció belépés 3
termékek
Kezdőoldal Bemutatkozás Aktuális hírek Blog A pr-programról Hűségprogram Kapcsolat 06-20-333-8881
Keresés
Regisztráció
Kosár

A Higiénés termékek
szakértő webshopja

Így ismerheti fel a napkárosodott bőrt a testén

Így ismerheti fel a napkárosodott bőrt a testén

A fényvédelemre általában csak akkor gondolunk, amikor strandolni vagy nyaralni megyünk és tudjuk, hogy testünket hosszú ideig fogja érni a nap. Ám a mindennapi életben is folyamatosan éri testünket a napsugárzás, amikor rövid ujjú felsőt, rövidnadrágot, rövid szoknyát viselünk. Attól, hogy nem égünk le, még ugyanúgy károsodik a bőrünk, és komoly elváltozásokhoz jöhetnek létre. Nézzük melyek ezek!

Napégés

A leggyakoribb elváltozás, melyet talán mindeki tapasztal legalább egyszer élete során. A védelem nélküli bőr kivörösödhet, felhólyagosodhat és rendkívül erősen fájhat. Az UV-B sugárzást teszik érte elsősorban felelőssé: nem hatolnak be olyan mélyen a bőrbe, mégis a fő okozói a DNS-roncsolódásának. Különösen veszélyes gyermek- és serdülőkorban, mivel növeli a rosszindulatú melanóma kialakulásának kockázatát.

A bőr idő előtti előregedése

Korunkhoz képest meglehetősen mély ráncok, rugalmatlan, petyhüdt bőr jellemzi. Kialakulásáért a napfény negatív hatása felelős, mely alattomosan hosszó évek alatt teszi tönkre a bőrt, így talán észre sem vesszük, hogy bőrünk már nyugdíjas korba lépett aktív éveink kellős közepén. Így járt az a kamionsofőr is, akiről már beszámoltunk a blogon, neki a fél arca öregedett el a naptól.

Hiperpigmentáció, májfoltok

Ártalmatlan, de esztétikailag igen kellemetlen lehet, ha sötét foltok jelennek meg bőrünkön. A hiperpigmentációnak nevezett bőrelváltozás a melanin túltermelődésekor keletkezik, első számú oka, a bőrt érő túl sok napsugárzás.

Fénykiütés, napallergia

Tavasszal vagy a nyaralás során, mikor először merészkedünk ki fedetlen testtel a napfénybe bőrünk furcsa reakciót adhat. Ilyenkor égő, viszkető kiütések jelennek meg a bőrön, mely nem mindig jelentkezik azonnal. Leggyakrabban a fiatal nőket érinti a hivatalos nevén polimorf fényérzékenység (PLE). Az UV-A sugárzást teszik érte felelőssé, mely a bőr mélyebb rétegeit károsítja. A napallergiások vízparton még árnyékban sincsenek biztonságban, mivel már nagyon kevés UV-A sugárzás elegendő az allergiás immunreakció kiváltásához.

Bőrrák

A bőr rákos megbetegedésének több fajtája is van, melyet az UV-sugárzással hoznak összefüggésbe. Az aktinikus keratózis (napfény okozta keratózis) apró, durva tapintatú, kiemelkedő bőrként jelenik meg a napfénynek kitett bőrfelületeken. Gyakorlatilag egy rákot megelőző állapot, melynél csak idő kérdése mikor fajul el.

A bőrrák leggyakoribb fajtája a bazális sejt karcinoma. Nyílt sebként, vörös foltként, rózsaszín vagy fénylő bőrkinövésként jelentkezhet. A következő bőrráktípus a squamous cell karcinoma, azaz a laphámrák, mely vöröses hámló, sebszerű folt a bőrön, mely gyakran vérzik is.  A legsúlyosabb pedig a közismert melanóma, mely legtöbbször fekete vagy barna színű, de létezhet rózsaszín, piros, lila, kék vagy akár fehér is.

Amennyiben bőrén valamely fent említett bőrbetegséghez hasonló tüneteket észlel, azt tanácsoljuk, haladéktalanul keressen fel egy bőrgyógyászt a pontos diagnózis felállítása érdekében. 


2018. 06. 04.

TOVÁBBI BLOGBEJEGYZÉSEK

Kézfertőtlenítés és bőrápolás a koronavírus idején
Kézfertőtlenítés és bőrápolás a koronavírus idején

A rendszeres kéztisztítás mellett ne feledkezzünk meg kezeink ápolásáról és védelméről sem.


Kézvédők, Kéztisztítók, Kézápolók megújult külsővel
Kézvédők, Kéztisztítók, Kézápolók megújult külsővel

Kézvédők, kéztisztítók, kézápolók megújult külsővel a megszokott minőségben a Fito Trade áruházban. Várjuk vásárloinkat!


Mit is jelent, hogy termékünk organikus és parabénmentes
Mit is jelent, hogy termékünk organikus és parabénmentes

Mostanában nagyon népszerűek a natúr, bio vagy organikus valamint parabénmentes termékek megnevezése, de tudjuk -e mit jelentenek…


MAVIT, a tökéletes hajótisztító
MAVIT, a tökéletes hajótisztító

Idén 21. alkalommal rendezték meg az a Balatoni Hajókiállítást Balatonkenesén az exkluzív Kenese Marina-Port vitorláskikötőben.…