menü regisztráció belépés 3
termékek
Kezdőoldal Bemutatkozás Aktuális hírek Blog A pr-programról Hűségprogram Kapcsolat 06-20-333-8881
Keresés
Regisztráció
Kosár

A Higiénés termékek
szakértő webshopja

Munkahelyét is elveszítheti az ekcéma miatt

Cikkek Munkahelyét is elveszítheti az ekcéma miatt

A kontakt dermatitis (kontakt ekcéma, kontakt bőrgyulladás), ahogy a neve is jelzi, az ekcémának olyan fajtája, ahol a bőr közvetlenül érintlezik az ellergénnel, illetve az allergiát okozó anyaggal és ott gyulladást, viszketést idéz elő. 

Irritatív kontakt bőrgyulladásről akkor beszélünk, amikor a bőrünk irritáns kémiai anyagokkal találkozik. Az erősebb irritáló hatású savak, lúgok estetén már perceken belül észrevehetjük az elváltozásokat, gyengébbek esetén (pl szappan, mosószerek, tisztítószerek) hosszabb idő alatt jelenik meg a bőrgyulladás.

Allergiás kontakt bőrgyulladásnál a betegek legtöbbször közönséges anyagokra, mindennapi vagy munkahelyen használt, de évekig semmilyen problémát nem okozó anyagokkal szemben válnak túlérzékennyé. Leggyakoribb allergének lehetnek:

  • nikkel, króm (megtalálható ékszerekben, óraszíjban, övek csatjában, fém gombokban, stb)
  • nylon (műszálas anyagok, zacskók, műanyagok)
  • építőipari segédanyagok (pl. vegyi anyagok, cement, ragasztó, stb)
  • kozmetikai termékek egyes összetevői

Borítékolható az allergiás reakció

Az allergiás kontakt dermatitis kiváltó okainak felismerése a fentiek miatt nem könnyű, hiszen gyakran hétköznapi tárgyakkal való érintkezés is kiváltja, azonban a beteg munkahelye sokat elárulhat arról, hogy mi is okozz a bajt. Egyes munkakörökben szinte borítékolható, hogy hosszú évek alatt kialakul a kontakt dermatitis, ilyen például az egészségügy, ahol az ápolók, orvosok által gyakran használt kézfertőtlenítő szerek, illetve a gumikesztyűben található anyagok váltanak ki allergiát. De a fodrászok, kozmetikusok, a húsiparban, építőiparban dolgozók sem alhatnak nyugodtan, ha nem védekeznek a rájuk leselkedő dermatitis ellen. 

A kontakt ekcéma jelei

Az allergiás kontakt dermatitis esetén a tünetek általában napokkal később jelenekkel meg az allergiát kiváltó anyaggal való érintkezés után. A bőr kivörösödik, felhólyagosodik, sok esetben váladékozik, miközben erősen viszket. A tünetek hetekkel az allergénnel való érintkezés megszüntetése után is megmaradnak, ráadásul közben a test más részeire is kiterjedhet a betegség.

A munkáját is elveszítheti

Bár a nőket tragédiaként érintheti, ha allergia miatt egyik napról a másikra nem hordhatnak ékszereket vagy bizonyos ruhákat,  a valódi tragédia mégis az, ha valaki a munkahelyét veszíti el a kontakt dermatitis miatt. A kontakt ekcéma nagyrésze foglalkozási betegségből adódik. A munkahelyen évekig gond nélkül használt anyagokkal szembeni túlérzékenység esetén, munkakör- vagy munkahelyváltásra kényszerülhetünk, előfordulhat, hogy tanult szakmánkat nem tudjuk tovább végezni.

A betegség megelőzése

Ennél a betegségnél a megelőzés talán mindennél fontosabb, mivel ha egyszer kialakult az allergia, azzal már kénytelenek leszünk együtt élni. Mint minden allergiánál az első, hogy az allergén anyagokkal való érintkezést minimálisra szorítjuk. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, rendelkezésre állnak olyan speciális bőrvédő krémek, amelyek a bőrfelületen védőbevonatot képeznek, így megakadályozva, hogy az irritatív és allergiás anyagok a bőrrel érintkezzenek. 

A raths pr terékcsalád minden munkaterületre teljeskörű bőrápolási termékpalettával rendelkezik. A termékek közül a leghatékonyabbak a folyékony kesztyűként ismert kézvédő krémek – ilyen a pr 88 , aqua protect –, melyek egy kémiai védelmi réteggel látják el a bőrt, miközben a kéz stabil fogása megmarad.


2016. 05. 27.

TOVÁBBI HÍREK

Hírek
MAVIT, a tökéletes hajótisztító
MAVIT, a tökéletes hajótisztító

Idén 21. alkalommal rendezték meg az a Balatoni Hajókiállítást Balatonkenesén az exkluzív Kenese Marina-Port vitorláskikötőben.…


Vásárlói tapasztalatok
Termékeink is győztek az Ironmanen
Termékeink is győztek az Ironmanen

Kiállítóként vettünk részt a budapesti Ironman fesztiválon július végén. A Kopaszi-gát csodálatos környezetében tartott…


Hírek
Most minden vásárlást ajándékkal jutalmazunk
Most minden vásárlást ajándékkal jutalmazunk

Vásároljon bármilyen terméket webshopunkból és megajándékozzuk egy 50ml-es pr 2000, vagy 50 ml-es pr 99 termékkel. Olvassa el mit…


Cikkek
Bevált módszerek a bütyök kezelésére
Bevált módszerek a bütyök kezelésére

A magyar nők legalább 30%-ának okoz problémát a fájdalmas csontkinövés, mégis igen kevesen beszélnek róla, és kevesen tudják,…


KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK