menü regisztráció belépés 3
termékek
Kezdőoldal Bemutatkozás Aktuális hírek Blog A pr-programról Hűségprogram Kapcsolat 06-20-333-8881
Keresés
Regisztráció
Kosár

A Higiénés termékek
szakértő webshopja

Bevált módszerek a bütyök kezelésére

Cikkek Bevált módszerek a bütyök kezelésére

A magyar nők legalább 30%-nál kialakult már vagy folyamatban van a kialakulása annak a fájdalmas csontkinövésnek, ami nagy problémákat okoz a mindennapi életben. Fájdalmas, gyulladt, vörös lábfej, a cipővásárlás pedig kész rémálom. Nem elég, hogy a nőknek le kell mondaniuk az elegáns cipőkről, de még mezítláb is esztétikai problémát jelent, mivel semmivel nem lehet eltakarni a deformitást.

Mi is az a bütyök?

A bütyök, azaz a hallux valgus, a rohanó ember lábbetegsége, ami nagyon fájdalmas csontkinövésként jelentkezik a nagylábujj alapperce felett. Kialalulásának okaként a lúdtalpat és az örökletes hajlamot tartják. A láb statikai helyzetének, a súly eloszlásának a megváltozása következtében ugyanis a lábfej a lábujjak tövénél kiszélesedik, a megváltozott nyomás hatására az inak a nagylábujjat a másik négy ujj felé húzzák. Erre a folyamatra segítenek rá a nőknél a szűk körömcipők, ami egyenesen kényszeríti az öregujjat a kifelé állásra. Az izületre nagyobb nyomást gyakorló cipő csontnövekedést és kötőszövetes szaporulatot, azaz bütyköt idéz elő.


így néz ki a bütyök 

A bütyök kialakulásának megelőzése

Nagyon fontos, hogy időben megelőzzük a probléma kialakulását. Főként azoknak kell odafigyelni a megfelelő cipőválasztásra, akiknél a családban már előfordult bütyök, illetve, akik lúdtalpasok.  Megfelelő, kényelmes cipők viselésével, anatómiai talpbetétekkel és célzott lábtornával nagyon sokat tudunk teni a megelőzés érdekében, de a már kialakult bütyöknél is megelőzhetjük a tünetek súlyosbodását.

Bütyök helyreállítása műtéti beavatkozással

Néhány klinikán már egynapos sebészeti lebonyolítással kérhető a deformitás műtéti helyreállítása. Leggyakrabban a megvastagodott falú tömlő eltávolítását és a láb középcsont fejének részleges elvtávolítását végzik el ilyenkor, mely hosszú felépülési idővel jár, és sajnos szövődmények is kialakulhatnak. Ráadásul az ízület deformitását ez a műtét sem szünteti meg teljesen, de a panaszok csökkenthetők általa. Tapasztalatok szerint a műtéti beavatkozás után gyakran teljesen visszatér az eredeti állapot, ilyenkor aztán feleslegesen szenvedtük végig az egészet. Csak akkor javasoljuk, hogy kés alá feküdjön, ha már semmi más megoldás nem vált be, vagy nem jöhet szóba.

Kezelés gyógyászati segédeszközökkel

A legjobb módja a bütyök kezelésének a speciális ortopédiai eszközök hordása, melyeket a cipőbe helyezve egész nap megfelelő helyzetben tartják a lábat és a lábujjakat. A legfontosabb egy talpat megemelő lúdtalpbetét alkalmazása, a kialakult bütyök kezelésére pedig úgynevezett bütyökvédők állnak rendelkezésre. Arra figyeljünk, hogy olyat válasszunk, amelyek simulékonyak, bármilyen cipőbe beleillenek és annyira lágyak, hogy a gyulladt bütyökhöz érve sem okoznak fájdalmat. A legajánlottabb ilyen termék a szuper puha szilikongélből készült Pedag bütyökvédő, mely kiválóan képes alkalmazkodni a cipő méretéhez.


Pedag bütyökvédő lágy szilikon gél

Kezelés lábtornával

Lábtornával helyre tudjuk állítani a láb és a talp szerkezeti elváltozásait és a megfelelő izomállapotot. Ilyenkor nem közvetlenül a bütyköt kezeljük, hanem azt azt kiváltó tényezőket. Nagyon jót tesz a talp külső élén való mezítlábas sétálás. Ilyenkor a boltozat elkezd visszaidomulni a normális állapotba.

Érdemes felkeresni egy szakképzett gyógytornászt, aki nemcsak segít a láb struktúráját helyreállítani, de az otthon végezhető gyakorlatokat is meg tudja tanítani, hogy szakszerűen bármikor végezhessük őket.

Kezelés természetes módszerekkel

Lábfürdők
Egy jó meleg lábfürdővel ellazíthatjuk a lábizmokat és csökkenthetjük a gyulladást illóolajok hozzáadásával. Kipróbálhatjuk a körömvirágból készült lábfürdőt, amelybe borsmenta-, levendula- és rozmaring illóolajat csepegtetünk.

Krémek
Gyógynövényes kenőcsök alkalmazásával csökkenthetjük a kialakult fájdalmat és a gyulladást. Ilyenek a körömvirág kenőcs, cickafark krém, fekete nadálytő krém.

Borogatás
A népi gyógymódok közé tartozik a babérleveles borogatás, mely enyhítheti a bütyök okozta fájdalmat. Tegyünk 5-6 nagyobb babérlevelet 1 dl etil-alkoholba és áztassuk benne 5 napig. Az így kapott oldatba mártsunk gézt és borogassuk be éjszakára a bütyköt.


2016. 03. 16.

TOVÁBBI HÍREK

Hírek
Termékforgalmazó kollegákat keresünk
Termékforgalmazó kollegákat keresünk

Szeretnénk kiváló termékeinket minél szélesebb közönséggel megismertetni, ehhez keresünk értékesítői tapasztalattal…


Hírek
MAVIT, a tökéletes hajótisztító
MAVIT, a tökéletes hajótisztító

Idén 21. alkalommal rendezték meg az a Balatoni Hajókiállítást Balatonkenesén az exkluzív Kenese Marina-Port vitorláskikötőben.…


Vásárlói tapasztalatok
Termékeink is győztek az Ironmanen
Termékeink is győztek az Ironmanen

Kiállítóként vettünk részt a budapesti Ironman fesztiválon július végén. A Kopaszi-gát csodálatos környezetében tartott…


Cikkek
Munkahelyét is elveszítheti az ekcéma miatt
Munkahelyét is elveszítheti az ekcéma miatt

A irritatív és allergén anyagok, amelyekkel otthonunkban és munkahelyünkön egyárant találkozhatunk gyakran okoznak bőrgyulladást. A…


KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK